Εξωσωματική μαγνητική διέγερση

Εξωσωματική μαγνητική διέγερση (EMS): Ενας σύμμαχος για την θεραπεία παθήσεων του πυελικού εδάφους

H μέθοδος της εξωσωματικής μαγνητικής διέγερσης (Extracorporeal Magnetic Stimulation, EMS) αποτελεί μία σχετικά νέα μη επεμβατική και απόλυτα ασφαλή φυσικοθεραπευτική τεχνική. Η μέθοδος ΕMS ουσιαστικά πραγματοποιείται επαγωγή ενός μεταβαλλόμενου μαγνητικού πεδίου το οποίο οδηγεί σε ροή ηλεκτρονίων εντός του πεδίου, ελεγχόμενη αποπόλωση των γειτονικών νεύρων και επακόλουθη μυϊκή συστολή των μυών της περιοχής και άρα τη σταδιακή ενδυνάμωσή τους. Ουσιαστικά, το αποτέλεσμα της της εξωσωματικής μαγνητικής διέγερσης είναι η αύξηση της δύναμης και της αντοχής των μυών του πυελικού εδάφους. 

Πρόκειται για μια μέθοδο εντελώς ανώδυνη, καθώς δεν περνάει ηλεκτρικό ρεύμα από το σώμα του ασθενή όπως συμβαίνει στην ηλεκτρική διέγερση κατά την οποία απαιτείται σχετικά μεγάλης έντασης ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της αντίστασης των ιστών της περιοχής και των περιβαλλόντων οστών. Ωστόσο, απαραίτητη κρίνετε η ευαισθητοποίηση του ασθενούς σχετικά με το πυελικό του έδαφος, δείχνοντάς του εικόνες από τις διάφορες δομές που εμπλέκονται στην εγκράτεια για να βοηθήσουν τον ασθενή να δημιουργήσει μια σωστή εικόνα σχετικά με τους μυς που πρέπει να χρησιμοποιήσει. Η συσκευή που χρησιμοποιείται συνήθως αποτελείται από ένα μαγνητικό διεγέρτη τύπου πολυθρόνας όπου το μαγνητικό πηνίο βρίσκεται τοποθετημένο στο κάτω μέρος της καρέκλας. Η διέγερση παρέχεται από ηλεκτρομαγνητική γεννήτρια στο κάθισμα, η οποία ελέγχεται από εξωτερική μονάδα. Το μαγνητικό πεδίο μπορεί να τροποποιείται κάθε φορά από τον εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή ανάλογα με την περίπτωση και το πρόβλημα του κάθε ασθενή. Πρόκειται ουσιαστικά, για μια μορφή θεραπείας εξατομικευμένη για τον κάθε ασθενή. 

Στην κλινική πράξη, το EMS εφιστά την προσοχή κυρίως λόγω των υψηλών ποσοστών αποδοχής και ανεκτικότητας μεταξύ των ασθενών καθώς και της μη επεμβατικότητας του. Επιπλέον, οι βελτιωμένες βαθμολογίες ποιότητας ζωής και οι ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες υποδηλώνουν μια ελκυστική μη χειρουργική εναλλακτική λύση σε μια πληθώρα δυσλειτουργιών του πυελικού εδάφους. 

Πρόσφατα μάλιστα πραγματοποιήθηκε μια μελέτη σε 93 ασθενείς με ακράτεια ούρων από προσπάθεια και υπερδραστήρια κύστη οι οποίοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία EMS διάρκειας 9 εβδομάδων,20 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα. Το Εβδομήντα επτά τις εκατό των (77%) ασθενών ολοκλήρωσαν τη θεραπεία με EMS. Συνολικά το 94,1% (32 από 34) και το 86,8% (33 από 38) των ατόμων είχαν επιτυχή θεραπεία για τα ενοχλητικά συμπτώματα της υπερδραστήριας κύστης και της ακράτειας από προσπάθεια, αντίστοιχα. Το τελικό συμπέρασμα των συγγραφέων ήταν ότι η μέθοδος της εξωσωματικής μαγνητικής διέγερσης αποτελεί μία αποτελεσματική θεραπεία της ακράτειας από προσπάθεια και της υπερδραστήριας κύστης με σημαντική βελτίωση του επιπέδου ζωής των ασθενών απλά και ανώδυνα. 

Συμπερασματικά, η μέθοδος της εξωσωματικής μαγνητικής διέγερσης (EMS) του πυελικού εδάφους είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την ακράτεια ούρων και κοπράνων, προσφέροντας στους ασθενείς βελτιωμένη ποιότητα ζωής και μειωμένα επεισόδια ακράτειας, συγκρίσιμα με τη συμβατική ηλεκτροδιέγερση του πρωκτού. Η εξωσωματική μαγνητική διέγερση (FMS) είναι μια άνετη τεχνική καθώς αποφεύγει την αμηχανία του ασθενούς χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέσει τα ρούχα του. Εξαλείφει τέλος, τη δυσφορία και την επεμβατικότητα που σχετίζονται με τον πρωκτικό καθετηριασμό.